Camp Canada

Camp Canada

mandag 10. desember 2012

Ekspedisjonsplan




For alle som har etterspurt planen vår, nå er den klar. Det vil sansynligvis bli avvik fra den, men vi skal følge den så godt vi kan. Avvik er ingen krise siden vi har flere reservedager! Det vi garantert ikke kommer til å gjøre er å korte inn på planen. Å bruke tid på akklimatisering er viktig, både for helse og økt sansynlighet for en vellykket bestigning.



Planen er som følger:

27. Desember:   Oslo – Santiago
Vi forlater Norden fra flere steder. De fleste møtes på Torp kl. 04:00 (gjeeesp!)
Det blir en lang reise med mellomlanding i Amsterdam og Lima.

28. Desember:   Santiago – Mendoza
Ankomst Santiago kl. 02:00. Vi får svært god tid til frokost før transporten går videre med buss til Mendoza. Dette er en interessant busstur! Veien følger hovedveien til Argentina og klatrer over et av de høyeste passene mellom grensen til Chile. Der
ser vi et kort øyeblikk Aconcagua! La oss håpe på fint vær. Bussturen tar rundt 8 timer. Ankomst Mendoza på ettermiddagen hvor vi tar inn på et koselig hostel.

29. Desember:   Mendoza
Arbeidsdag, om mulig. Det er søndag… Vi har masse å gjøre: ordne klatrelisenser, hente utstyr, kjøpe inn mat, brensel, personlige effekter osv. Vi må også pakke om bagasje.

30. Desember:   Mendoza - Penitentes
Dagen går med på å bli ferdig med det vi ikke rakk i går. Ble vi ferdig i går, reiser vi opp i fjellet i dag. Vi tar da buss til Penitentes, foten av fjellet. Penitentes er et skisted som ligger i nærheten av inngangen til Aconcagua nasjonalpark. Her må vi ordne, pakke og fordele bagasje for muldyrtransport.

31. Desember:   Penitentes – Inn i parken - Confluencia
Møte muldyrtransportørene og lempe utstyr. Nå starter turen! Innsjekking og kontroll hos parkvaktene ved inngangen til nasjonalparken. Ca 3-4 timers tur til 1. camp: Confluencia. Dette blir første test på høyde. Confluencia er første akklimatiseringsleir hvor vi skal akklimatisere 2 netter. Det er også nyttårsaften, og vi feirer med en siste «ordentlig» middag før fjellet starter for alvor. Godt nytt år!

1. januar: Confluencia
Akklimatiseringsdag. Hvis formen er grei starter vi akklimatiseringsregimet: ”walk high – sleep low” med en akklimatiseringstur inn til Plaza Francia, mot sydveggen av Aconcagua. Dette blir første ”seriøse” test av høydeformen. Vi overnatter fortsatt i Confluencia.

2. januar: Confluencia – BaseCamp/ Plaza del Mulas
Nå bærer det inn til BaseCamp. Dette er en lang dagsetappe på 8 – 10 timer.
Ruten går inn over Horconesdalen, en lang dal. Til tider er det/ser det ut som et uttørket elveleie omkranset av fantastiske fjell. Noen ganger ser vi også toppen av Aconcagua.
Etappen er lang, og de siste par timene opp mot BaceCamp er en tøff stigning, særskilt høyden tatt i betraktning. Temperaturen på etappen kan være forbausende bra, men det kan bli kaldt opp mot BaseCamp.

3. januar: BaseCamp, Akklimatiseringsdag, forberedelser
Hvile-, akklimatiseringsdag og forberedelser.
BaseCamp skal være base de neste 3-5 dagene avhengig av den enkeltes akklimatisering.

4. januar: BaseCamp – Akklimatiseringsdag, forberedelser
Akklimatiseringstur til Mnt. Bonete eller et annet nærliggende, høyt fjell. Prinsippet er som nevnt ”sleep low – walk high". Det vil si at vi bestiger et fjell i nærheten for å gi kroppen føling med ytterligere høyde, før vi går ned igjen for å sove. Mnt. Bonete er på 5050 m! Tøff tur, men med flott utsikt over mot den kommende klatreruta.

Det kan være vi blir lengre i BaseCamp. Dette avhenger av akklimatisering, fysisk form og værforhold.

5. januar: BaseCamp – Canada – BaseCamp. Depot- og akklimatiseringstur
Bæring av utstyr for deponering på neste camp, Canada.
4-5 timer og tung sekk. Tilbake og sove i BaseCamp.

6. januar: BaseCamp – Canada
Akklimatisering styrer det meste nå. Hvis alle er i god form er planen å bryte leir i BaseCamp og klatre til Camp 3, Canada, for å etablere ny leir.

7. januar: Canada. Depot- og akklimatiseringstur
Akklimatiseringsdag. Bæring av utstyr for deponering på neste camp, Nido. Turen opp tar ca 4 timer. Vi går deretter tilbake og sover i Canada

8. januar: Canada - Nido
Bryte leir i Canada og klatre til Camp 4, Nido de Condores, med resten av utstyret.

9. januar: Nido, Akklimatisering
Nå er det virkelig alvor! Denne leiren er meget værutsatt og kan samtidig være skikkelig kald. Er alle godt akklimatisert, kan vi deponere utstyr videre oppover i fjellet (Berlin).

10. januar: Nido - Berlin
Klatredag til Camp 5, Berlin. Relativt kort, men tøff etappe; det er høyt!
Vi skal være klar for toppdag med en gang været tillater det. På denne høyden skal vi være kortest mulig, så hvis alle er i god form og akklimatisert, skal vi forberede toppdag allerede neste dag!

11. januar: Berlin – Summit Aconcagua (6962 moh) - Berlin
Toppdag!
Opp svært tidlig. Sjekke formen og været, koke vann for hele dagen og spise frokost.
På med alt av klær, sekken, hodelykt og stegjern før vi setter kursen mot toppen! Dette er en laaang dag! Teltene står igjen i Berlin, sannsynligvis blir dette campen også for påfølgende natt – etter en vellykket bestigning.

12. januar: Berlin – Nido – Canada - Basecamp
Avhengig av været når vi kanskje BaseCamp i dag.

13. januar (eller når vi er har klart toppen): utmarsj ut av parken.
Sansynligheten er stor for at denne datoen ikke stemmer. Vi har satt av flere reservedager for akklimatisering og til toppstøt, og trolig må noen av disse benyttes. Nå er vi rimelig slitne alle sammen, og det kan være aktuelt å ta en ekstra hviledag i BaseCamp og nyte triumfen, men mest sannsynlig overnatter vi i Penitentes.

13. januar: Penitentes – Mendoza/Santiago
Har vi ekstremt dårlig tid etter bestigningen drar vi direkte til Santiago. Har vi flere dager til rådighet, kan vi ta noen dager i Mendoza, eller dra til Santiago eller det Chilenske badestedet Vina del Mar, eller Valparaiso ved kysten.
Noen må returnere leid ustyr i Mendoza og hente etterlatt bagasje.

20. januar: Santiago - Norge
Flyturen hjem, for de som ikke skal være igjen lengre for å nyte andre deler av Sør Amerika.