Camp Canada

Camp Canada

søndag 3. november 2013

Vask av Gore-Tex

Mange har spørsmål om vasking av Gore-Tex® produkter. Det er produkter som man krever yter sitt beste i tøffe forhold, og hvordan man vakser de har stor betydning for produktenes egenskaper. Gore-Tex® er utviklet for å gi svært god værbeskyttelse kombinert med god pusteevne. Det å jevnlig vaske plaggene er positivt for disse egenskapene. Opphopning av svette, smuss, fett osv gjør impregneringen mindre effektiv. Skitt reduserer overflatespenningen og gjør at vann trekkes inn i overflaten, dette fører også til kondens på innsiden av plagget. Skikkelig vasking fjerner skitten, og man opprettholder de gode egenskapene.

Det er mange ulike teorier og myter omkring vasking av Gore-Tex®, men jeg vil her gi noen tips som er helt i tråd med anbefalingene fra flere av produsentene som bruker Gore-Tex®.


Når du bør vaske avhenger selvsagt av hvor ofte og hardt du bruker utstyret. Jeg vasker alltid plaggene mine etter turer som varer noen dager og det er blitt litt skittent. Til hverdagsbruk holder det normalt å vaske plaggene en gang i måneden. Enkle indikatorer på at et plagg trenger en vask kan være hvis du begynner å føle deg fuktig/ klam når du bruker det, eller  når vannet ikke preller av plagget lengre.

Til vaskingen anbefales såpe eller vaskemidler uten tensider. Tensider er et vaskestoff som øker vannets evne til å trenge gjennom tekstiler og bryte ned fett og skitt gjennom å redusere vannets overflatespenning. Det er svært vanskelig å skylle tensider ut av et plagg etter vask, og restene som ligger igjen i plagget til svekke impregneringen. Om man ikke har tilgang på vaskemiddel uten tensider anbefales det å skylle produktene flere ganger ekstra. Best resultat oppnår man uten tvil med vaskemidler helt uten overflateaktive stoffer og tensider. På sportsbutikker selges flere slike vaskemidler, f.eks fra Grangers, Fibertec og ReviveX. Selv har jeg gode erfaringer med Grangers. Bruk aldri skyllemiddel etter vask.

Før man vasker et plagg er det også greit å gjøre noen små forberedelser. Løsne spenningen i alle strammesnorer, lukk alle hovedglidelåser og glidelåser for lufting (eks armhuler) og sørg for at lommer er åpne. Produktene tåler normalt 40°C, og etter endt vask pleier jeg å legge plaggene ca 45 minutter på middels varme i tørketrommel.

Hvis plaggene er noen år, og ikke oppnår sin effekt etter ordinær vask lengere finnes det mange stoffer man kan påføre overflatene på Gore-Tex®-plaggene. Det er mye bra fra de produsentene jeg tidligere nevnte. Stoffene påføres etter vask. Man lukker alle glidelåser, henger våte plagg på en kleshenger og sprayer middelet jevnt utover plagget. Deretter kjøres plagget på middels varme i tørketrommel som forklart ovenfor. Det finnes også ulike impregneringer som skal vaskes inn, men noen av produsentene sier de ikke anbefaler en slik løsning.

Følger du dette varer plaggene i mange år!

Håper dette var til hjelp :)